Πάλι σαλάτα; Τι σαλάτα;
Η σαλάτα πρέπει να αποτελεί μέρος του καθημερινού διαιτολογίου, καθώς αποτελεί πηγή βιταμινών και φυτικών ινών. Χορταίνει χωρίς να δίνει πολλές θερμίδες (συνήθως) και συμβάλει στην ρύθμιση του σακχάρου του αίματος καθώς βοηθάει στην ομαλή αύξηση του κάνοντας μας να μην πεινάμε ξανά μετά το γεύμα μας.
Όμως για πολλούς η σαλάτα είναι συνώνυμη με ένα βαρετό και γεμάτο πράσινα φύλλα μπολ, χωρίς γεύση και ενδιαφέρον. Μήπως πέφτεις και εσύ σε αυτή την παγίδα;
Συνοδεία του μεσημεριανού γεύματος ή σαν τέλειο κυρίως γεύμα, με πρωτεΐνη ή κάποια πηγή υδατάνθρακα, με φρούτα ή ξηρούς καρπούς, η σαλάτα μπορεί να αποτελέσει μια ιδανική επιλογή αρκεί να την δούμε με μία πιο εναλλακτική και γεμάτη φαντασία ματιά.
Να κάποιες ιδέες για ευφάνταστες και νόστιμες σαλάτες που μπορείς και δοκιμάσεις από σήμερα!
Όμως για πολλούς η σαλάτα είναι συνώνυμη με ένα βαρετό και γεμάτο πράσινα φύλλα μπολ, χωρίς γεύση και ενδιαφέρον. Μήπως πέφτεις και εσύ σε αυτή την παγίδα;
Συνοδεία του μεσημεριανού γεύματος ή σαν τέλειο κυρίως γεύμα, με πρωτεΐνη ή κάποια πηγή υδατάνθρακα, με φρούτα ή ξηρούς καρπούς, η σαλάτα μπορεί να αποτελέσει μια ιδανική επιλογή αρκεί να την δούμε με μία πιο εναλλακτική και γεμάτη φαντασία ματιά.
![]() |
Photo by Pexels |
- βολβοί παντζαριού με φέτα και δυόσμο.
- τούφες μπρόκολο στο φούρνο με baby πατάτες στο φούρνο, ντοματίνια και κομμάτια κοτόπουλο.
- σπανάκι με φέτες από πράσινο μήλο, καρύδια, μπλέ τυρί και γαλοπούλα ψητή περασμένη από το τηγάνι χωρίς λάδι.
- χωριάτικη σαλάτα με ντομάτα, αγγούρι, αβοκάντο και ρίγανη.
- ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με καπνιστό σολομό ή γαρίδες περασμένες από το τηγάνι, φιλέτα πορτοκαλιού και σουσάμι.
- σπανάκι με φέτες αχλάδι και ρόδι.
- λάχανο με καρότο, σέλερι, κομμάτια κοτόπουλο και γιαούρτι.
- σπανάκι με χαλούμι ψητό και φράουλες.
- ρεβίθια βρασμένα με αβοκάντο και φέτα.
- ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με ρόκα, ξερό κρεμμύδι, φέτα, blueberries και αμύγδαλα.
- ντομάτα με μοτσαρέλα, φύλλα βασιλικού και πέστο.
- αγγούρι, ξερό κρεμμύδι, σκόρδο, ρίγανη και γιαούρτι .
- αρακάς βρασμένος, ξερό κρεμμύδι, γαλοπούλα πεσμένη από το τηγάνι, τριμμένο τυρί, πιπέρι και γιαούρτι.
- καλαμπόκι με κύβους ντομάτας, αγγούρι, σέλερι, ξερό κρεμμύδι και γιαούρτι.
- χωριάτικη ή πράσινη απλή σαλάτα με κίνοα, πλιγούρι ή μακαρόνια ολικής ή οσπρίων.
Η λίστα θα μπορούσε να είναι ατελείωτη, αλλά νομίζω πως η ιδέες αυτές αρκούν για να πείσουν τον καθένα να πειραματιστεί και να δημιουργήσει.
Φυσικά τα dressing αποτελούν και αυτά πηγή γεύσης για όλες τις σαλάτες και απαραίτητο συστατικό για να τις κάνουν πιο νόστιμες και ενδιαφέρουσες. Ελαιόλαδο, ξύδι λευκό, μηλόξυδο, ξύδι βαλσάμικο (καλύτερα όχι κρέμα), μουστάρδα, λεμόνι, μέλι, ταχίνι, ακόμα και μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά (λίγο, για την γεύση) μπορούν να αποτελέσουν τέλειες επιλογές. Και μην ξεχνάς πως μπορείς να αραιώσεις την σάλτσα σου με λίγο νεράκι ώστε να βρέξει όλη την σαλάτα σου, εξοικονομώντας θερμίδες.
Όμως προσοχή! Πολλές φορές μια σαλάτα μπορεί να περιέχει πολλές περισσότερες θερμίδες από όσο θα περιμέναμε και έτσι να ξεφύγουμε θερμιδικά από το πρόγραμμα μας. Προτίμησε η σαλάτα σου να περιέχει περισσότερα λαχανικά ή φρούτα και μια έως δύο πηγές πρωτεΐνης ή υδατάνθρακα.
Καλή μας όρεξη!
Γερογιάννη Αναστασία
Διαιτολογός - Διατροφολόγος
MSc Επεξεργασία και Συντήρηση Τροφίμων
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου